Maliye Bakanı Şimşek, bu yıl 2 seçime, Suriye’den mültecilerin akınına, coğrafi gerilimlere ve bunun büyüme üzerindeki sonuçlarına rağmen mali hedefleri tutturacaklarını belirtti.
İngiliz Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin mali hedeflerini tutturacağının altını çizdi.
Şimşek, "Bu yıl iki seçime ve tüm patırtılara, Suriye’den mültecilerin akınına, coğrafi gerilimlere ve bunun büyüme üzerindeki sonuçlarına rağmen, beklenenin altındaki ekonomik büyümeye rağmen mali hedeflerimizi tam olarak tutturacağız. Genel kamu açığımız Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yaklaşık yüzde 1,1'i oranında olacak. Yaklaşık olarak gelişmekte olan piyasaların ortalama açığı ise yüzde 2,2 seviyesinde" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’nin cari açık performansına da değinen Şimşek, "Türkiye’ye baktığınız zaman, Türkiye’nin göreceli olarak geniş bir cari açığı olduğu doğrudur. Fakat cari açığın azaltılmasında ve finansmanın kalitesinin artmasında gelişme kaydedildi. Eğer Avrupa’daki büyüme hız kesmeseydi ve biz coğrafi zorluklar yaşamamış olsaydık, şu an tahminimiz olan yüzde 5,7'ye karşılık cari açığın yüzde 5'e gerilemesi olasılığı vardı. Geçen yıla kıyasla ya da bir kaç yıl öncesine kıyasla bu bir gelişmedir" ifadelerini kullandı.
Şimşek, yurt dışı finansman kaynaklarıyla ilgili görüşlerini de paylaşarak, "Dışarıda yönetilebilir risk seviyelerinde düzgün getiri arayışında olan bol miktarda para var. Gelecek birkaç ayı, en azından sağlam şekilde, düzgün bir parlamento seçimi sonucu ve çok hızlı ve reform gündemini çok hızlı ve sert bir hamleyle devam ettirebilirsek, bence Türkiye’nin hikayesi çok güçlü bir hikaye olacaktır" öngörüsünde bulundu.
Mevcut zorluklara rağmen politik istikrarın, daha fazla reformun ve uzun vadeli performansın önemli olduğunu belirten Şimşek, "On yıldır devam eden düşük faiz oranı ve düşük volatilitenin arkamızda olduğu açık. ABD ile başlayan faiz oranlarının nihai olarak normalleşmesi beklentileri, volatilitenin yüksek seyredeceğine işaret ediyor. Bu durum gelişmekte olan ekonomilerin, en azından kısa vadede daha önce olduğu kadar popular olmayacağına işaret ediyor. Biz bunları hepsini görüyoruz. Bunlara en iyi cevap; sağlam politikaları devam ettirmek olacaktır" bilgilerini verdi.
Türkiye’nin reform ajandası...
Şimşek, Türkiye’nin reform ajandasına da değinerek, şunları kaydetti:
"Bu şu anlama gelmektedir; güçlü mali pozisyon, sağlıklı bankacılık sektörünün devam ettirilmesi, makro ihtiyati zihniyetin korunması, talep fazlasının kontrol altına alınması için çerçevenin belirlenmesi, kredi genişlemesinin ılımlı olduğundan emin olunması… Bütün fikir aşırılığının engellenmesi, bir şekilde onarımın devam ettiğinden emin olunması...
Biz ilerlerken bu disiplini devam ettirme gayesindeyiz. Niçin? Çünkü ikili açığa (cari açık ve bütçe açığı) izi vermeyeceğiz. Sağlam politikalar demek, doğru olanı yapmak, mevcut baskıları ve zorlukları yönetmek anlamına gelmektedir. Fakat sonuç olarak, daha fazla temel onarımın yapısal reformlar şekliden yapılması gerekiyor.
Ekonomi yönetimi olarak, Türkiye’de 25 dönüşüm bölgesi belirledik. Bunlar büyük resim; tasarrufları nasıl güçlendiririz, nasıl yerel rekabeti artırırız, nasıl rekabeti güçlendiririz, nasıl enerji bağımlılığını azaltırız, eğitim kalitesini nasıl artırırız, nasıl istihdam piyasasında reformlar yaparız gibi...."
"Cari açık bizim için bir hız limiti oluşturdu"
Şimşek, Türkiye’nin önümüzdeki dönem reformlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. "110 mikro basamak tanımladık ve bu basamakların ne zaman, kimler tarafından aşılması gerektiğini, bu basamaklarla ilişkili nasıl maliyetlerin olduğunu belirledik" diyen Şimşek, şu anda bu çalışmanın son aşamalarında olduklarını aktardı.
Şimşek, yıl bitmeden önce bu 25 dönüşüm hikayesini ve tüm mikro seviye basamaklarını tanımlayacaklarını dile getirerek, şunları ifade etti:
"Birçoğu büyük ihtimalle ikinci jenerasyon reformlar işlemeye uygun bir plana konulacak. Tahmin edin ne olacak? Bunların bir kısmını uygulamaya çalışacağız ve bunların hemen dikkate değer sonuçları ve maliyetleri olmayacaktır. Büyük bir kısmını umuyorum ki, hemen 2015 seçimlerinden sonra uygulayacağız. Bunu yapmamız lazım. Eminim Başbakan da bizimle ve umuyorum kendisi bunu duyuracak."
Şimşek, Türkiye’nin ekonomik büyüme performansına ilişkin de "Bu ülkenin demografisi ve birçok farklı etken nedeniyle hızı büyümek gibi eğilimi var. Fakat cari açık bizim için bir hız limiti oluşturdu. Şimdi ek reformları yürütmenin, daha yönetilebilir bir cari açık ve pratik adımların atılması için gerçekten tam zamanı. Tabi aynı zamanda daha güçlü bir büyümenin olması... Yüzde 3, yüzde 4 büyüme işimizi görmeye yetmez" değerlendirmesini de paylaştı.
0 Yorumlar