Dünyada yaklaşık 46 milyon kişi köle olarak yaşıyor
Merkezi Avustralya'da bulunan Walk Free Vakfı tarafından yapılan araştırma, dünyada 45,8 milyon kişi yaşamını köle olarak sürdürüyor.
MELBOURNE
Dünyada 45,8 milyon kişi yaşamını köle olarak sürdürüyor.
Merkezi Avustralya'da bulunan Walk Free Vakfı, 2016 Küresel Kölelik Endeksi'ni yayımladı.
Endeksin hazırlanması için 167 farklı ülkede, 53 dilde 42 bin görüşme yapıldı.
Endekse göre, insan kaçakçılığı, zorla çalıştırma, borç esareti, zorla evlilik ve cinsel istismar yoluyla köleleştirilen 45,8 milyon kişinin üçte ikisi Asya-Pasifik bölgesinde yaşıyor.
En fazla köle Hindistan'da bulunuyor. İki yıl öncesine oranla köle sayısının yüzde 28 arttığı Hindistan'da 18,3 milyon kişi köleliğe zorlanıyor. Hindistan’ı 3,9 milyon köleyle Çin, 2,1 milyon kişiyle de Pakistan izliyor.
Bangladeş 1,5 milyon ile dördüncü, Özbekistan da 1,2 milyon köle ile beşinci sırada yer alıyor. Endonezya’da 736 bin, Myanmar’da 515 bin ve Malezya’da ise 129 bin kişinin köle olduğu ifade ediliyor.
Endekse göre, nüfusa göre en fazla kölelik oranının görüldüğü ülke ise Kuzey Kore oldu. Kuzey Kore nüfusunun yüzde 4,37’si köle olarak yaşıyor.
Vakfın kurucusu Andrew Forrest, insan kaçakçılığına ve modern köleliğe son vermek için daha katı önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak "Hükümet, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının bu açıdan kritik bir rolü olduğuna inanıyorum. Gücün, inancın, kararlılığın ve ortak iradenin düzgün kullanmasıyla köleliği sone erdirebiliriz.’’ dedi.
Modern kölelik bir kişinin, tehdit ve şiddetle çalışmaya zorlanması ve sömürülmesi anlamına geliyor. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Ticareti Protokolü çerçevesinde 124 ülke, insan kaçakçılığını suç kabul ediyor.
Walk Free Vakfı, 2012'de modern kölelik ve insan kaçakçılığına dikkat çekmek için Avustralyalı milyarder madenci Andrew Forrest tarafından kurulmuştu.
Muhabir: Recep Şaka
r
r
0 Yorumlar