Rauf Denktaş, vefatının 7. yılında Lefkoşa'daki kabri başında anıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, vefatının 7. yılında Lefkoşa'daki kabri başında anıldı.  Ömrütü Kıbrıslı Türklerin hak ve mücadelesine adayan Rauf Denktaş için Lefkoşe'de anma töreni düzenlendi.  Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın oğlu, bakanlar, milletvekilleri, askeri yetkililer ve vatandaşlar katıldı. Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş için anma koşusu yapıldı. Yavuz Çıkarma Plajından başlayarak tören alanına getirilen bayraklar Akıncı ve Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş'a sunuldu.  Törende Akıncı kısa bir konuşma yaptı.

Rauf Denktaş

Saadet Sırları, Ateşsiz Cehennem, Criminal Cases, 12'ye 5 Kala, Akritas Planı, A Short Discourse of Cyprus, The Cyprus Problem, Cyprus Triangle, Gençlerle Başbaşa, Kur'an'dan İlhamlar, Gençlere Öğütler, İmtihan Dünyası, Yarınlar İçin, Kıbrıs Girit Olmasın, A Handbook of Criminal Cases, Cyprus Problem in a Nutshell ile Kadın ve Dünya kitaplarının yazarı olan Rauf Denktaş, 13 Ocak 2012 tarihinde organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetmiştir.




Rauf Denktaş, 27 Ocak 1924 tarihinde  Baf şehrinde doğdu. 1930 yılında eğitim için İstanbul'a geldi. Fevzi Ati Lisesi'nde öğrenim gördü. 1941 senesinde de Lefkoşa İngiliz Okulu'ndan mezun oldu. Bu dönemde Halkın Sesi gazetesinde yazılar yazmaya başladı. Bunun yanında memurluk, tercümanlık ve öğretmenlik de yaptı. 1944'de de hukuk eğitimi için Birleşik Krallık'a gitti. 1949 yılında da Aydın Hanım'la evlendi. 1947'de de adaya dönerek avukatlığa başladı. 1956 yılında da başsavcılığa yükseldi.
Siyasi kariyeri
Rauf Denktaş, 27 Kasım 1948 tarihinde düzenlenen mitinginde Fazıl Küçük ile birlikte hatiplik yaptı. Bu dönemde Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu'nun genel başkanı seçildi. Daha sonra Enosis ve EOKA'ya karşı mücadele etmeye başladı. 1 Ağustos 1958 tarihinde de Türk Mukavemet Teşkilatı'nı kurdu. Aynı yıl içerisinde Rumlar'ın Türk köylerine saldırması üzerine Ankara'ya giderek adaya asker gönderilmesini talep etti. Bunun yanında Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nın hazırlanmasında da büyük çaba gösterdi. 16 Ağustos 1960 tarihinde de 650 kişilik Türk alayı Magosa Limanı'na ayak bastı. 1964 Londra Konferansı'nın ardından da Makarios tarafından istenmeyen adam olarak ilan edildi ve Kıbrıs'a girmesi yasaklandı. Ancak bu emre uymayan Denktaş, gizlice Erenköy'e giderek savaşa katıldı. 1967 yılında da yakalanarak tutuklandı. Türk Hükümeti'nin yoğun siyasi baskıları sonucunda da serbest bırakıldı.
1968'de yasağın kalkması üzerine de Kıbrıs'a döndü. 1970 seçimlerinde de Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı'na seçildi. 13 Şubat 1975'de Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilanının ardından da meclis başkanı oldu. 1976 yılında yapılan ilk genel seçimlerde de devlet başkanlığına getirildi. 15 Kasım 1983'de de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yeni cumhurbaşkanı oldu. 1990,1995 ve 2000 yıllarında da yeniden bu göreve seçildi. Rauf Denktaş 13 Ocak 2012 tarihinde organ yetmezliği sebebiyle yaşamını yitirdi. Vefatı'nın ardından Türkiye ve KKTC'nde ulusal yas ilan edildi. Cenazesi Cumhuriyet Parkı'nda toprağa verildi.
Kitapları
Saadet Sırları, Ateşsiz Cehennem, Criminal Cases, 12'ye 5 Kala, Akritas Planı, A Short Discourse of Cyprus, The Cyprus Problem, Cyprus Triangle, Gençlerle Başbaşa, Kur'an'dan İlhamlar, Gençlere Öğütler, İmtihan Dünyası, Yarınlar İçin, Kıbrıs Girit Olmasın, A Handbook of Criminal Cases, Cyprus Problem in a Nutshell, Kadın ve Dünya - Woman and The World, UN Speeches on Cyprus, Seçenekler ve Kıbrıs Türkleri, Cyprus, An Indictment and Defence, The Cyprus Problem 23rd Year, My Vision for Cyprus, Atatürk, Din ve Laiklik, Kıbrıs'ta Bitmeyen Kavga, Kıbrıs Davamız, İlk Altı Ay, What is the Cyprus Problem, A Challenge on Cyprus, Denktaş As A Photographer, Images From Northern Cyprus, The Cyprus Problem and the Remedy, From My Album, O Günler, Images From Northern Cyprus, Vizyon, Kapılar, Observations on the Cyprus Dispute, Kıbrıs Meselesinde Son Durum, Rum Yunan İkilisi: İstenmeyen Cumhuriyetten Nereye?, Karkot Deresi, Kalbimin Sesi, In Search of Justice, Rauf Denktaş'ın Hatıraları I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX,

Yorum Gönder

0 Yorumlar