17 Ağustos Depremi’nin 15. yıldönümünde İzmir, çok anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kültür merkezine dönüştürülen tarihi Aya Vukolos Kilisesi’nde, yıllar sonra ilk kez bir dini tören düzenlendi. Depremde yaşamını yitirenlerin de anıldığı buluşmada, o büyük acının ardından Türk ve Yunan toplumlarını yakınlaştıran barış rüzgarları yeniden esti.
Harabe halindeyken, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilen Aya Vukolos, İzmirlilerin tabiriyle Aya Vukla Kilisesi, kültür merkezi ve müze işlevlerinin yanı sıra inanç turizmine de hizmet ediyor. 1922 yangınından sonra şehir merkezinde ayakta kalan tek Ortodoks mabedi olma özelliğini taşıyan kilise, İzmir'de yaşayan Rum Ortodoks cemaati mensupları, Sakız ve Midilli adaları ile İngiltere'den gelen bir grup Yunan turisti ağırladı. Aya Vukolos’da yıllar sonra gerçekleşen ilk ayinin 17 Ağustos Depremi’nin yıldönümüne denk gelmesi ise güne ayrı bir anlam kazandırdı. Büyük deprem sonrası iki ülke ve toplum arasında esen sıcak rüzgarların bir kez daha anımsandığı ayin sonrası İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuklarla bir araya geldi.
Başkan Kocaoğlu’na teşekkür
Davetlilere seslenen İzmir Rum Kilisesi Rahibi Peder Kirilos Sykis, 92 yıl sonra ilk defa Aziz Vukolos’un mezarının da olduğu kilise de toplanmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti. İnançların insanları bir araya getirme gücünü bir kez daha gördüklerini ifade eden Peder Kirilos Sykis, “Bizimle beraber olarak bu onuru bizlere verdiğiniz için tekrar teşekkür ediyorum. Biz İzmir Rumları barışçıl insanlarız. Bu ülkenin demokrasisine ve kanunlarına saygılıyız. Her bireyin sahip olduğu insan hakları çerçevesinde yaşıyoruz. Sizin bizim yanımızda olmanız gerçekten bu ülkenin özgür ve demokratik bir ülke olduğunun göstergesidir” diye konuştu.
17 Ağustos’u unutmadık
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yıllarca harabe olarak duran kiliseyi restore ettirerek bugünkü haline getirdiklerini belirterek, “Bugün 17 Ağustos Depremi’nin yıldönümü. Yunan halkının o büyük depremde bize verdiği desteği Türk toplumu olarak unutmadık. Orada gelişen ve giderek artan dostluğumuzun bugün burada düzenlenen etkinlikle daha da güçleneceğine inanıyorum” dedi. Başkan Kocaoğlu, İzmir’in Türkiye’nin en ileri ve en aydınlık kenti olduğunu belirterek, “Burada asırlardan beri tüm dünya insanlığı ve inançları beraberce kardeşçe yaşıyor” diye konuştu.
Tören sonrası Başkan Aziz Kocaoğlu’na, Yunanistan Başkonsolosluğu adına bir teşekkür plaketi verildi. Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Hasan Tahsin Kocabaş’a da organizasyonun sağlanmasına katkılarından dolayı plaket takdim edildi.
Aya Vukolos Kilisesi’nin tarihçesi:
Temeli 1866 yılında atılan Aya Vukla Kilisesi, Rum Ortodoks Ermeni Cemaati için 19. yüzyılın ikinci yarısında yapıldı. Kilise işlevini 1922 yılına kadar sürdüren yapı, İzmir Yangını’ndan kurtulan tek Rum kilisesi olarak akıllarda kaldı. Ancak cemaatinin İzmir'den ayrılması üzerine terk edildi. 1924 yılının şubat ayında Atatürk'ün isteği üzerine Asar-ı Atika Müzesi'ne dönüştürüldü. Müze işlevi ilerleyen zamanlarda değişti. Kültür Bakanlığı tarafından opera çalışma salonu olarak hizmet veren yapı, talihsiz bir yangın sonrasında kullanılmaz hale geldi. Cumhuriyet sonrası müzecilik çalışmalarının önem kazanmasıyla birlikte, kimi kabartmalar, heykeller, frizler ve birçok tarihi eser kurtarılarak bahçesine konuldu. 1951 yılında müze buradan fuar alanına taşındı. Mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne ait olan yapı, 17 Ocak 1975 tarih ve 152 sayılı genelgeyle korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildi. 2003 yılındaki tahsisin ardından Büyükşehir Belediyesi’nce restore edilerek kültür merkezi işlevi kazandırılan tarihi yapının müştemilatlarından biri Basın Müzesi haline getirilirken, diğer bina ise İzmirli ünlü modacılar Hanife Çetiner ve Esin Yılmaz’ın koleksiyonlarının sergilendiği anı evine dönüştürüldü.
gerçekhaber
0 Yorumlar