Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Mekke ve Medine'de hizmet veren iki hastane, hac farizası için kutsal topraklara gelen ve burada rahatsızlananlara sağlık hizmeti sunuyor.
Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Mekke ve Medine'de hizmet veren iki hastane, hac farizası için kutsal topraklara gelen ve burada rahatsızlananlara sağlık hizmeti sunuyor.
Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'dan gelen Türk hacı adaylarının da yararlanabildiği hastanelerde şu ana kadar 53 bin civarında poliklinik hizmeti verildi. Ameliyat dışında tüm branşlarda hizmet verebilen hastanede Türkiye'den getirilen diyaliz hastaları, ambulanslarla otellerinden alınıp Mekke'deki merkezlerde tedavisine devam ediliyor.
Mekke'nin Aziziye bölgesinde yalnızca umre ve hac dönemlerinde faaliyet gösteren 16 katlı, 123 yatak kapasiteli Diyanet Hastanesinde acil servis hizmetinin yanında 13 yataklı yoğun bakım, laboratuvarlar, eczane ve gözlem poliklinikleri de bulunuyor. Hastanede 368 sağlık personeli görev alıyor.
Ulaşım sorunlarını gidermek için Mekke ve Medine'de sağlık ocakları da bulunuyor.
Arafat'a çadır hastane kurulacak
Mekke Diyanet Hastanesi Başhekimi Ali Kalyoncu, yaptığı açıklamada, hac vazifesi için kutsal topraklara gelen hastalara en iyi şekilde sağlık hizmeti sunduklarını bildirdi.
Şu ana kadar 53 bin civarında hastaya sağlık hizmeti verdiklerini anlatan Kalyoncu, acil serviste genel cerrahi, acil tıp uzmanları ve pratisyen hekimlerce her türlü müdahalenin yapıldığını söyledi.
Kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaların tedavilerinin de aksatılmaması için çaba harcadıklarını ifade eden Kalyoncu, "Diyalize giren 34 hastamızı konakladıkları otellerden ambulanslarla alıp, tedavi olacakları merkezlere intikalini sağlıyoruz. Ayrıca Arafat'ta 60 yatak kapasiteli 2 çadır kuracağız. Hastanemizde yatarak tedavi gören hastalarımızı vakfe döneminde sağlık personeli eşliğinde ambulanslarla Arafat'a ulaştırmayı planlıyoruz" dedi.
Hacı adaylarını Türkiye'den gelmeden önce bulaşıcı hastalıklar ve MERS virüsü konusunda bilinçlendirdiklerini ifade eden Kalyoncu, "Hacı adaylarımızı kişisel hijyene dikkat etmesi, açıkta yemek yememeleri konusunda uyardık. Şu ana kadar şüphelendiğimiz bazı hastalar oldu ama MERS virüsüne rastlanmadı. Hastanalerimize başvuranların büyük çoğunluğu solunum yolu enfeksiyonu tanısı konuldu" diye konuştu.
Hastalar memnun
Hastanede tedavi gören hastalar da verilen sağlık hizmetlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Hac farizası sırasında kansızlık ve yorgunluk şikayetiyle başvurduğu Mekke Diyanet Hastanesi'nde tedavi altına alınan 75 yaşındaki İsmail Durak, AA muhabirine iki günden bu yana tedavi gördüğünü ve kendisine çok iyi bakıldığını söyledi.
Eşi Hatice Durak da eşine refakat ettiğini ifade ederek, "Kocamın sağlık durumu iyiye gidiyor. Bize burada çok iyi bakıyorlar" dedi.
Konyalı Mustafa Aksu ise yaşlılığın etkisiyle rahatsızlandığını belirterek, "Sağolsun doktorlarımız bizimle çok ilgilendi" diye konuştu.
Ayfonkarahisar'dan gelen 73 yaşındaki Ceylan Koşar da tavaf sırasında rahatsızlandığını, doktorların çabasıyla sağlık durumunun düzeldiğini kaydetti.
Hazreti Peygamber'i vahiyle buluşturan mağara
Kurban Bayramına sayılı günler kala Türk vatandaşlarının da aralarında bulunduğu hacı adayları, Mekke'deki kutsal mekanları ziyaret ediyor. Hazreti Muhammed'e ilk vahyin ulaştırıldığı Hira mağarası, en çok ziyaret edilen mekanların başında yer alıyor.
Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bir araya gelen Müslümanlar, sabah namazını Cebel-i Nur dağında eda etmek için zirveye tırmanıyor. Hacı adaylarının yolculuğu henüz güneş doğmadan başlıyor. Mekke'nin 5 kilometre kuzeydoğusundaki dağın çevresinde toplananhacı adayları, bir saatlik meşakkatli yolculuğun ardından zirveye çıkıyor.
Hira mağarasının yer aldığı alana varmanın coşkusunu yaşayan hacı adayları, gün aydınlanırken Mescid-i Haram'ı ve Mekke'yi kuş bakışı izleme imkanı buluyor. Ezanın okunmasının ardından topluca sabah namazı kılan hacı adayları, daha sonra zirveden yaklaşık 20 metre aşağıdaki dik kayalıklarla çevrili Hira mağarasına inerek şükür namazını kılıp, dualarını yapıyor.
Yol boyunca yaşadıkları her türlü zorluğa rağmen zirveye ulaşmanın mutluluğu ve huzurunu yaşayan hacı adayları, daha sonra aşağı inip Mekke'deki diğer kutsal mekanlardaki yolculuklarını sürdürüyor.
Dünyanın her yerinden ziyaretçisi var
İzmir'den hac görevi için Mekke'ye gelen Mustafa Uyumaz, AA muhabirine, daha önce 2006'da umre yaptığını ancak o dönem Hira'ya çıkamadığını söyledi.
8 yıl sonra kutsal topraklara yeniden geldiğini ve şeker hastası olmasına rağmen bu kez Hira'ya çıktığını aktaran Uyumaz, bunun mutluluğunu yaşadığını bildirdi.
Ayşe Uyumaz ise Hira'ya çıkışının kolay olduğunu belirterek, "Allah herkese nasip etsin" dedi.
Hira mağarası
Nur dağının zirvesinde yer alan Hira mağarası, ancak bir kişinin ayakta durabileceği ve yere uzanabileceği boyutlarda.
Hazreti Muhammed'in inzivaya çekildiği bu mekan, ilk vahyin geldiği ve Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı yer olma özellliği taşıyor.
İslam kaynaklarına göre Hazreti Muhammed, 40 yaşına yaklaştığında Nur Dağı'ndaki Hira mağarasında inzivaya çekilmeyi ve burada vakit geçirmeyi adet edindi ve bu durum 1-2 yıl devam etti. 40 yaşındayken, Kadir Gecesi, kendisine ilk vahiy geldi.
Hazreti Muhammed, Hira'da tefekkürle meşgulken Hazreti Cebrail vasıtasıyla Alak Suresi'nin şu ilk beş ayeti kendisine vahyedildi: "Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O Rabb ki kalemle yazmayı öğretendir. İnsana bilmediği şeyleri öğretendir."
0 Yorumlar