Ben Romanım’, ‘ben Çingeneyim’ diyemeyen bugün göğsünü gere gere ‘Roman çocuğuyum’ diyebiliyor.

Umreli açılım

AK Parti’nin ‘Roman Açılımı’ndan ‘umre’ sürprizi çıktı. AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı’nın organizasyonunda 10 ilden 330 Roman umreye gönderiliyor. Romanlar dönüşte hurma ve zemzemleriyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu da ziyaret edecek. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, projeyle ilgili şunları söyledi:

FARKINDALIK YARATMAK İSTEDİK
“Ekonomik imkânları olmayan bu yoksul vatandaşlarımız bize müracaat etmişti. Bende partimizin halkla ilişkiler başkanı olduğum için bunlara yönelik bir proje geliştirdim. Belki bir farkındalık yaratarak bu insanlarımızın farkedilmelerini sağlarız ve ülkemizde okul, hastane, Kuran kursu gibi yatırımlar yapan, öğrencilere burs veren hayırsever işadamlarımız, yoksul insanlarımızı umreye de gönderir, böylece sayıyı daha da çoğaltırız diye düşündük. Böylece projeyi geliştirdik, projenin giderlerini hayırsever işadamlarımız karşıladı. Biz kendilerine, bize müracaat edenler arasından isim bildirdik, onlar da şirketlerle anlaşarak masrafları karşıladılar. 

İLK GRUP MAYISTA GİDİYOR
Manisa ve İzmir’den çoğunluğu kadın, ilk 33 kişilik grup 11 Mayıs’ta gidip 21 Mayıs’ta dönecek. Yalnız başına gitmek istemeyen kadınlara çocukları ya da eşleri de refakat edecek. Bunlar dönüşlerinde de Başbakanımızı ve Cumhurbaşkanımızı da ziyaret edip hurma ve zemzemlerini takdim edecekler. Bursa, Çanakkaleİstanbul, Konya ve Artvin’in de aralarında bulunduğu toplamda 10 ilden 330 kişiyi göndermiş olacağız. Bunlar ülkelerini seven, vatanına milletine bağlı, kendilerini Roman olarak tanımlamakla birlikte bu milletin parçası sayan güzel insanlar. En önemli talepleri de eğitim, istihdam ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması. Birçok dernekleri var, hem bu konularda hem de çocukları uyuşturucudan kurtarmak için önemli projeler geliştiriyorlar. Biz de bütün bu sorunların çözümü için çalışıyoruz. Bir yandan hem normal eğitimlerini sağlayıp bir yandan da meslek edindirme kurslarına göndererek istihdam yaratma çabası içindeyiz. Bir yandan da konut imkânlarını sağlamak için projeler geliştiriyoruz, zaten TOKİ çok düşük aylıklarla dar gelirlilerin konut ihtiyacını karşılayacak çalışmaları yürütüyor. 

MİLLETLEŞME SÜRECİNE VESİLE
Ayrımcılığı ve mağduriyeti ortadan kaldırmak için çalışıyoruz, hedefimiz de mağdur edilmiş kesimlerin daha iyi noktalara taşınması ve herkesin birinci sınıf vatandaş muamelesi görmesiydi, bunu da başardık. 10 yıl önce Türkiye’de ‘Ben Romanım’, ‘ben Çingeneyim’ diyemeyen bugün göğsünü gere gere ‘Roman çocuğuyum’ diyebiliyor. Türkiye’deki bütün etnik, mezhepsel, ideolojik yapılarla görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Bunlar milletleşme sürecimizin hızlanmasına vesile olacak inşallah.” 

İLAHİLERLE ROMANLAR GÜNÜ
ÇANAKKALE’nin Lapseki ilçesinde 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısıyla program düzenlendi. Çoğunlukla Romanların oturduğu Şen Mahalle’sinde düzenlenen programda konuşan Lapseki Roman Dernekleri Başkanı Ali Çalışır şunları söyledi: “2’nci Dünya Savaşında 1 milyona yakın Roman yakılarak öldürüldü. 1972’de İngiltere’de Roman ailenin yakılarak öldürüldüğü 8 Nisan, Dünya Romanlar Günü ilan edildi. Daha önceki yıllarda bunu bilmediğimiz için 9-8 olarak eğlenceyle kutluyorduk. Şunu gördük, aslında ölen Roman vatandaşlarımız için mevlit okumamız, dua etmemiz ve Türkiye’de yaşayan Müslüman romanlar olarak bundan sonra 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü eğlenceli değil de acılı bir gün olduğunu bilerek kutluyoruz. Bu ölen kardeşlerimize de bugünde dua edilmesini tüm İslam aleminden bekliyorum.” Konuşmaların ardından mevlid-i şerif okundu, ilahi dinletisi gerçekleştirildi. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar