PİRİNCİN TAŞLARI
Kıbrıs toplantısına İngiltere domine ediyor!
VAHAP DABAKAN
Cenevre de toplantının olumsuzluğunun ilk sinyallerini Yunanistan Dış İşleri Bakanı Dendias’ın Türkiye ziyareti basın toplantısında seslendirmişti. Cenevre Toplantısından anlaşma çıkmadı…
Türk tarafının sunduğu altı maddeye ilk baktığınızda “bu iş burada biter” diyorsunuz. Panik yapmayın çünkü perde arkasında işler mi? Bilmiyoruz ama başka bir plan var. İngiltere bu işe ciddi müdahil olmuş bu davaya. İngiliz Dışişleri bakanı Dominic Raab’ın son birkaç aydır açıklamalarına bakınca net olarak görürsünüz, “Kıbrıs sorununun çözülmesinde rolümüzü tam oynayacağız.” Bu ifadeler Birleşik Krallık Hükümetini temsil ediyor…
Herkes biliyor ki halen Dünya Londra’daki Başbakanlık ofisinden ve ABD, CİA tarafından yönetiliyor. Bundan kimsenin şüphesi olmasın ve Kıbrıs sorununun yaratıcısı ve bu hale gelmesinin baş sorumlusu nasıl ki İngiltere ise çözecek olan da yine İngiltere’dir; bunu bir kez daha anladık…
PERDE GERİSİNDE NE VAR?
Aldığım bilgiler, İngiltere masaya Birleşik Krallık’ın oluşumu gibi bir plan sundu. Peki, nedir bu? Bildiğiniz gibi Birleşik Krallık, İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşuyor. Çok devletli bir yapı. Belki biraz konfederasyon gibi ama tam değil. Düşünün, Birleşik Krallık Avrupa Birliği üyesiyken ayrı ayrı bu devletler AB’de temsil edilmiyordu. Çünkü Birleşik Krallık çatısı altındaydılar ama her bir devletin kendi güvenlik birimi, Meclisi ve yönetimleri var. İçte ayrı ayrı devletler ama dışta bir devlet. Bir tür desantralize federasyon modeli. Zaten bu fikrin sahibi de bildiğiniz gibi Birleşik Krallık…
PEKİ, NEDİR BU İNGİLİZ PLANI?
İngiliz Planının içeriği nedir?
1-Kıbrıs'ta 1960'tan beri iki toplum var. Bugün bulunan iki ayrı egemen toplum (Community States) Kıbrıs Federal Cumhuriyeti'ni oluşturacak. Bunu aynen 1960 anlaşmasında olduğu gibi yapacaktır. Kurulduktan sonra AB ve BM'nin doğal üyesi sayılacaktır.
2-Ortak federal devlet, dış politika, ekonomi, güvenlik ve vatandaşlık gibi konularda yetkili olacaktır. 6'ya 3 bakanlar kurulu olacak ve bunun eşit statüde iki eş başkanı olacaktır. Bu kabine üyelerinin atanmasında ya Belçika modeli (her toplum kendi bakanını kendi atar) ya da Kuzey İrlanda modeli (meclisteki siyasi partilerin temsiliyet oranına göre atanır) olması.
3-Yasama organı (meclis) 36 temsilciden (24-12) oluşacaktır. Azınlık olan taraf için çeşitli veto mekanizmaları oluşturulacaktır.
4-Planda 'Community States' diye adlandırılacak olan devletlerin kendi anlaşma hakları olacak. Uluslararası kuruluşlara üye olabilecek. (İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler gibi)
5-İki 'Community States' de uluslararası ilişkiler ve AB konularında kararların merkezi hükümet tarafından alınmasına rıza gösterecekler. Eğer oy birliği, sağlanamazsa, Kıbrıs uluslararası oylamadan ve AB içindeki oylamalarda çekimser kalacaktır.
6-Garantiler konusunda, Türk ordusu anlaşmanın imzalandığı anda çoğu bölgeden çekilecektir. Türkiye bunun ardından tek taraflı müdahale hakkı kararını geri alacaktır. 10 yıl boyunca garantiler devam edecek ve sonunda tüm askerler çekilecektir.
7-Toprak konusunda, Maraş ve Güzelyurt da dahil, Akıncı ile Anastasiadis'in üzerinde mutabık kaldığı %28,2 - %29,2 aralığında bir alan Rumlara geri iade edilecektir.
8-Taşınmaz Mallar konusunda, duygusal bağ kabul edilecek, malın şu anki sahiplerine de söz hakkı verilecektir. Bu konu iade, tazmin ve takas ile halledilecektir…
0 Yorumlar