Genç yaşlarda esrar kullanımı kişinin beden sağlığını, psikolojisini, sosyal hayatını ve okul başarısını da oldukça olumsuz etkiliyor. İşte bu olumsuz etkilerin başlıcaları...
Kenevir tüketimi tamamıyla zararlıdır.
Esrar (Marijuana), kenevir bitkisi cannabis sativanın çiçek ve yapraklarının kurutulmasından elde edilen bir uyuşturucu maddedir. Esrarın içindeki ana etken uyuşturucu madde ise THC adında, kişinin psikotik deneyimler yaşamasına neden olan bir madde.
Bu maddenin adını bilmek önemli, çünkü son yıllarda esrarın içindeki bu ana maddede büyük bir artış gözleniyor. Dolayısıyla genç beyinlere verdiği zararlı etki de artmış oluyor.
Kenevir; yakıt sanayisinden tekstil sektörüne, tıbbi kullanım alanlarından mobilya ve poşet gibi ürünlerin az maliyetlerle üretilmesine katkı sağlayan ve dünya genelinde iyi ve kötü yanları göz önünden geçirilerek tartışma konusu olan bir bitki. Kenevir, son dönemlerde yapılan açıklamalar neticesinde tekrar gündeme geldi. İnternet üzerinde ve birçok sosyal platformda kenevir ile ilgili yanlış bilgiler ve mitler içeren makaleler, paylaşımlar ve söylemler kol geziyor. bu iddiaların gerçek olup olmadığını araştırdım ve aklınızda oluşabilecek sorulara cevap bulmaya çalıştım.
Kenevir beyin fonksiyonlarına hasar verir ve akciğer kanserine yol açar
Fazla esrar tüketimi sadece akciğerlere zarar vermekle kalmayıp, kaygı bozukluklarına da yol açabiliyor.
Kenevire uyuşturucu etkisini veren madde Tetrahidrokannabinol (THC) fazla tüketildiği takdirde insanın bilişsel fonksiyonlarında birtakım aksaklıklar ortaya çıkartabiliyor.
Esrar ya da halk dilinde yaygın kullanımı ile ot, genellikle sigara içine sarılarak kullanılıyor. Bayık, keskin bir ot kokusu var, sigaraya benzemiyor. Kova veya bong adı verilen bir yöntemle buharını içe çekerek de kullanılıyor. Kek, şeker, lolipop veya diğer gıdalara katılarak tüketimi de yaygın,Gençler arasında kullanımı son yıllarda artış göstermekte olan esrarın, özellikle gençlik yıllarında kullanıma başlandığında oldukça fazla zararları var.
Zakir Kaya Kitaplarının 2.Baskısı çıktı iletişim kurmak için tıklayınız.
Ergenlik yılları, büyümenin en hızlı olduğu, kişinin benliğini oluşturmak için araştırma içinde olduğu, bu araştırma içindeyken değişik şeyler denemek istediği, riskler aldığı, keşfetme ihtiyacının olduğu yıllar. Beyinle ilgili araştırmalar gösteriyor ki insan beyninin gelişimi 18 yaşında birdenbire durmuyor, gelişimine devam ediyor.
Beyin araştırmalarına olanak veren teknolojiler geliştikçe, beynimizin yetişkin beyni haline gelmesinin; beynimizin karar verme, mantık yürütme, görevleri organize etme gibi görevleri yerine getiren ön bölgesinin gelişmesinin 20’li yaşların ortalarına kadar devam ettiği ve buna ek olarak hormonların düzene oturmasının da 20’li yaşların ortalarını bulduğu biliniyor.
Dolayısıyla bu keşfetme, merak, deneme arzusu, esrar kullanma gibi kalıcı zarar verebilecek riskli davranışlara yol açabiliyor.
Bu yaşlarda “bana bir şey olmaz” düşüncesi oldukça yaygın. Bu nedenle gençlerimizle sık sık konuşarak, onlara esrar ile ilgili bilimsel bulguları aktarmamız çok önemli.
Biraz önce de söylediğim gibi, gençlerin beyni yaklaşık 26 yaşına kadar aktif olarak gelişmeye devam ediyor. Bu dönemde kullanılan esrar, içindeki katkı maddesinin beyne direkt etkisinden dolayı gencin gelişen beynine zarar veriyor:
- Beyin MRI çalışmalarının sonuçları, esrar kullanan gençlerin beyninde
-Düşünme ve problem çözmede zorluklar yaşanıyor.
-Hafıza fonksiyonlarında hatırlama, akılda tutma gibi, ciddi bozulmalar yaşanıyor.
-Öğrenmede problemler gözleniyor, eskisi gibi kolay öğrenemediklerinden şikayet ediyorlar.
-Koordinasyonda bozulmalar ortaya çıkıyor.
- Dikkati sürdürmekte zorluklar yaşıyorlar.
-Bazı çalışmalar, uzun süre esrar kullanan gençlerin IQ puanlarında da düşüş olduğunu tespit etmiş.
Kenevir kullanımı aslın da başka uyuşturuculara açılan bir kapıdır
Time’ın söylemine göre daha önce esrar tüketmiş kimselerin yüzde onu sonrasında bağımlı hale gelmiş. Bağımlılık, bir maddenin negatif etkilerine rağmen karşı konulamaz bir dürtüyle tüketilme isteği, o maddeye olan toleransın artışı ve o madde tüketilmediği takdirde yoksunluk semptomları görülmesi olarak tanımlanıyor.
Tütün, eroin, kokain ve alkol bağımlılığına yol açıyor
Alkollü araç kullanan kimseler tarafından yapılan kazalarda 50 dakikada bir, bir insan yaşamını kaybediyor. Bu tabi ki de kenevirin araç kullanan birine olumsuz etkileri olmadığını ve aracı kullanan kişi için tamamıyla güvenli olduğu anlamına gelmiyor.
- Panik atak, şaşkınlık gibi psikolojik sonuçları olabiliyor ve uzun kullanım ardından bu psikolojik sıkıntılar bazen kalıcı olabiliyor.
0 Yorumlar