Zakir Kaya "Zaman Ölçme Araçlarının Tarihi Gelişimi

Zaman içerisinde zaman ölçme aletlerinin yani saatin gelişiminin kısaca anlatıldığı yazımız. Çağlar boyunca saatin gelişimi.
Güneş Saati
1 – ) Tarih öncesi insanların saati yere diktikleri bir sırığın gölgesinden ibarettir.
2 – ) Güneş Saati : Yüzyıllar boyunca zamanın ölçülmesinde güneş saatinden faydalanılmıştır.
Güneş Saati
3 – ) Mum Saati : Yanan mum eridikçe üzerindeki işaretlerin eksilmesi saatin anlaşılmasına yardım ederdi. Çok az kültür bu saati kullanmıştır.
4-) Kum Saati : Karanlıkta ve yağışlı havalarda da  gördüğü için güneş saatinden daha da faydalı idi. Bugün kum saati resimlerde sembolik olarak zamanın işareti olarak kullanılan ve gerçekhayatta da süs olarak kullanılan bir materyal olmuştur.
Kum Saati
5-) Su Saati : Çinlilerin kullandığı bu saatin esasını kaplardan akan suyun boşalma süresi teşkil ediyordu.
6-) Mekanik Saat : İlk mekanik saatler Almanya Nürnberg’de yapılmıştır. Biçimleri dolayısı ile bu saatlere Nürnberg Yumurtası ismi verilmekteydi.
Nürnberg Yumurtası
7-) Çalar Saat : İlk çalar saatler yanar bir sopanın üzerine gerilmiş haldeki bir ipten ibaret idi. Ateş ipe gelince ip yanıyor ve ona bağlı madeni bir top altındaki madeni levhanın üstüne düşerek ses çıkartırdı. mekanik saatlerin icadından sonra çalar saatlerde modernleşerek günümüzdeki halini almıştır.
😎 Sarkaçlı Saat : Asılı bir ağırlığın etkisi ile çalışan sarkaçlı saatler yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Halen bir çok evde bu saatlerden bulunabilmektedir.
Sarkaçlı Saat
9-) Elektronik Saatler : Artık günümüzde internete bağlı olarak kendi kendini ayarlayabilen GPS temelli ve atomik saatlere entegre saatler mevcut olup akıllı cep telefonları, tabletler, elektronik ve mekanik kol saatleri sayesinde zamanı ölçme konusunda en ileri düzeye gelmiş bulunmaktayız.

Elektronik Saat

Yorum Gönder

0 Yorumlar